23 dec. 2010

Asertivitatea sau afirmarea de sine

          Asertivitatea este capacitatea de a-ti exprima pozitiv si constructiv sentimentele si de a-ti cere drepturile sau nevoile, respectand sentimentele si drepturile celorlalti. Este un mod de a comunica sentimentele, gandurile, credintele intr-o maniera onesta, fara a incalca drepturile celorlalti. Este o alternativa la a fi agresiv (a-i abuza pe ceilalti) si a fi pasiv (a fi abuzat de ceilalti).
          Persoanele asertive isi cunosc drepturile si si le afirma, cauta si ofera informatii, vorbesc despre cum se simt, mai degraba decat despre fapte si fac referire la comportamentul interlocutorului intr-o situatie data, in loc sa puna etichete persoanei. Sunt politicoase, dar ferme. Pot dezvalui lucruri intime despre ele insele, fara teama ca ceilalti ar dobandi controlul asupra lor.
          Asertivitatea necesita a te respecta suficient pentru a-ti oferi drepturi in fata altor persoane (dreptul a te exprima, dreptul de a contrazice, dreptul de a raspunde, dreptul de a cere, dreptul de a te razgandi etc.), ceea ce inseamna asumarea riscului de a-l deranja pe interlocutor sau a-i displace.
          Asertivitatea presupune inclusiv faptul ca ii asculti pe ceilalti intr-un mod empatic, incerci sa intelegi perspectiva lor, dar fara a pierde din vedere propria persoana, propriile pareri.




          Atunci când utilizezi un stil de comunicare asertiv, direct, deschis şi onest, îţi creşti încrederea în tine, câştigi respectul celorlaţi şi trǎieşti o viaţǎ mai liniştitǎ şi mai împlinitǎ.


             


Pasiv
(submisiv)
Agresiv
(dominant)
Pasiv-Agresiv
(manipulativ)
Asertiv
(afirmativ)
Drepturi
renunţă la propriile drepturi
încalcă drepturile altora
se furişează pt a încălca drepturile altora
îşi afirmă drepturile
Metaforă
cârpă (preş de picioare)
tăvălug
cârpă cu ace
stâlp
Comportament verbal
justificări, scuze
acuze, învinuiri
utilizarea sarcasmulu, lovituri indirecte
afirmaţii deschise şi directe
Comportament non - verbal
evitarea privirii, vorbire înceată
privire fixă, invadare spaţiu, voce puternică
ocolişuri, ton sarcastic, comportam. schimbătoare
privire directă, voce modulată, atitudine cumpănită
Răspuns
fugă
atac
muşca-şi-fugi
angajare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu