14 dec. 2010

Cum poate fi "inselata" alimentarea emotionala?

          Atunci cand vrei sa mananci ca sa te simti mai bine, iesi la o plimbare prin imprejurimi si constientizeaza gandurile care te fac sa te indrepti catre frigider. Nu ezita: incalta-te si amana momentul alimentarii prin aceasta plimbare in care iti limpezesti gandurile si te lamuresti daca este vorba de foame sau de alimentare emotionala.
         Poti incerca sa te rogi sau sa vorbesti la telefon in timpul plimbarii - acestea sunt metode de mutare a atentiei, care sunt utile mai ales la inceputul drumului. Ulterior, pe masura ce ne imputernicim, invatam sa raspundem gandurilor care ne saboteaza dieta. Terapia cognitiva te ajuta sa iti identifici gandurile sabotoare si sa le raspunzi in mod eficient, astfel incat sa te simti mai bine si sa te poti comporta intr-un mod care sa iti fie de folos.

           Ai de ales intre satisfactia imediata (cutia de inghetata) sau satisfactia intarziata, dar pe termen lung (un aspect fizic placut, sanatate, longevitate).
           Incearca sa transformi, la nivelul vizualizarii mentale, satisfactia imediata in consecintele ei pe termen lung: arterele pline de ateroscleroza, gafaitul cand alergi dupa copii, evitarea mergerii la plaja, iar satisfactia pe termen lung vizualizeaz-o ca si cum ar fi imediata: imagineaza-ti silueta dorita si beneficiile pe care ti le aduce conformarea armonioasa a trupului pe care il porti peste tot. Este cel mai important accesoriu, tocmai din cauza ca il purtam peste tot :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu