15 dec. 2010

cum luptam cu stresul ocupational?

Cei mai multi dintre noi, prinsi in tumultul vietii profesionale, uitam sa mai avem obiective personale.
Alergam dupa reusita profesionala si sfarsim prin a-i neglija pe cei dragi si mai ales pe noi insine.
Goana dupa reusita profesionala presupune adesea perfectionism, dracusorul care ne sopteste ca... "trebuie sa faci lucrurile perfect, altfel nu vei fi multumit". Aceasta este o capcana, pentru ca predispune la nemultumire cronica (caci cine poate face lucrurile perfect?), iar nemultumirea cronica scade randamentul respectivei persoane. Persoana care isi ofera un permanent feed-back negativ, perfectionist, de nemultumire, este ca si cum si-ar da mereu cu stangul in dreptul.
Un alt dracusor este prezenteismul, adica faptul de a petrece multe ore la locul de munca, ceea ce, de fapt, scade performanta.

Stresul ocupational duce la oboseala cronica. Cum poate fi redusa aceasta oboseala?
- prin exercitii fizice, sport (creste confortul fizic)
- prin activitati placute zilnice (nu doar in week-end, nu doar in vacante); activitati extra-job constante (petrecerea timpului cu familia, hobby-uri)
- reducerea amanarilor si evitarilor(pentru ca daca amani sau eviti, mintea rumineaza in continuare)
- reducerea perfectionismului si a prezenteismului

Chiar daca nu simti nevoia sa o faci, este important sa iti planifici activitatile personale dupa programul de servici, cel putin la inceput, pana cand acestea devin o rutina.
Avem tendinta de a amana activitatile neplanificate, de aceea este important sa ne facem o lista cu ceea ce avem d efacut ca obiective personale (de exemplu, timp petrecut cu o persoana draga, sau o intalnire pe care am amanat-o de mult, sau iesirea la baschet cu amicii, sau un rasfat personal).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu