4 dec. 2010

Trairile, emotiile, sentimentele noastre sunt consecinta gandurilor noastre.

Ele nu ni se intampla, pur si simplu. Le putem alege si determina, in functie de ce alegem sa gandim.
Daca ne gandim mereu la ceea ce ni s-a intamplat neplacut, daca ne gandim ca nu suntem buni de nimic, ca suntem neajutorati, daca vedem viitorul ca fiind sumbru, lipsit de speranta, nu este de mirare ca ajungem sa ne simtim deprimati. Daca "batatorim" in creierul nostru caile depresiei, vom accesa usor deznadejdea, descurajarea, depresia, chiar si atunci cand ne confruntam cu stimuli neutri.
Un prim pas pentru ruperea cercului vicios este sa ne comutam atentia de la gandurile care ne aduc depresia, la trairea prezentului imediat. De exemplu, daca ne-a deprimat o situatie incorecta de la servici, in loc sa o intoarcem pe toate partile in minte, accentuand astfel depresia, am putea sa comutam atentia pe cele ce se desfasoara pe drum, in jurul nostru. Unii dintre noi ar putea descoperi ca le place modul in care cade lumina, altii ar putea sesiza temperatura aerului, cum sunt imbracati oamenii de pe strada... ideea este sa traim "aici si acum" in acele momente in care dorim sa rupem cercul depresiei.
Aceasta nu inseamna ca nu ne vom mai gandi la cele ne preocupau si ne intristase, dar vom alege un alt moment emotional, mai propice gasirii unei solutii (daca problema respectiva poate fi schimbata), acceptarii (daca nu poate fi schimbata) si intelepciunii de a diferentia cele doua situatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu