Sentimentul de coerenţă se referă la atitudinea de bază a unei persoane, care o ajută să prelucreze în mod pozitiv stresorii cu care se confruntă. Sentimentul de coerenţă are trei componente: capacitatea de înţelegere, capacitatea de a face faţă problemelor şi existenţa unui rost, a unei semnificatii.
Capacitatea de înţelegere se referă la faptul că stimulii externi sau interni întâlniţi pe parcursul vieţii sunt consideraţi explicabili şi predictibili.
Capacitatea de a face faţă problemelor se referă la convingerea persoanei de a putea rezolva eventualele dificultăţi care pot apărea, fie prin mijloace proprii, fie apelând la resurse externe.
Existenţa unui rost, a unei semnificaţii este o „caracteristica esentialmente cognitiva, ce exprima modul persoanei de a percepe, judeca si interpreta lumea si pe sine" (Antonovski, 1987). Se referă la faptul că sarcinile de zi cu zi sunt considerate a avea un sens, un scop, deci implicarea în rezolvarea lor este justificată.
După Antonovsky un om marcat de un puternic sentiment de coerenţă reacţionează la cerinţe (stresori) identificându-le ca provocări şi activându-şi resursele de rezistenţă. Un sentiment de coerenţă slab dezvoltat duce dimpotrivă la perceperea cerinţelor ca pe o suprasolicitare.
Cu cât este mai dezvoltat simţul coerenţei, cu atât mai mare este posibilitatea de a depăşi stressorii cu succes şi cu efecte pozitive asupra sănătăţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu