31 dec. 2010

Glosolalia sau "vorbirea in limbi"

       In limbaj medical, glosolalia este un limbaj neinteligibil, alcatuit din silabe si cuvinte fara sens. Se intalneste in isterie (tulburari disociative, manifestari conversive), schizofrenie.
       In limbaj teologic, glosolalia sau "vorbirea in limbi" reprezinta una dintre harismele Sfantului Duh. In Biblie, este descrisa experienta din ziua Cincizecimii, in care insa respectiva vorbire avea sens, era o comunicare rationala, asa cum este descrisa in Faptele Apostoliilor 2:11. “…Iudei sau prozeliti, Cretani si Arabi, ii auzim vorbind in limbile noastre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu”. Acest fenomen mai este cunoscut si sub denumirea de xenolalie, adica vorbirea intr-o limba necunoscuta anterior de respectiva persoana, dar vorbire coerenta, cu sens.
       Unele culte neoprotestante din zilele noastre, cum sunt penticostalii si crestinii charismatici sustin ca aceasta manifestare este prezenta in randurile lor chiar si in zilele noastre. Ei sustin ca este o manifestare involuntara, asupra careia nu au control. Pentru cei din jur, ei par a vorbi intr-un limbaj de neinteles. Studiul lui Newberg* arata ca in aceasta stare exista modificari in lobii frontali, parietali si in caudatul stang. Ramane de vazut in ce masura aceste modificari imagistice se aseamana (sau nu) cu cele din tulburarile disociative.

* Newberg AB, Wintering NA, Morgan D, Waldman MR (2006). The measurement of regional cerebral blood flow during glossolalia: A preliminary SPECT study. Psychiatry Res. Oct 11

Andrew B. Newberg este asistent universitar in Radiologie la Spitalul Universitatii Pennsylvania, cu interese legate de cercetarea psihiatrica, neurologica, legata de modul in care religia crestina, experientele mistice influenteaza creierul. Este cunoscut publicului din Romania prin cartea "Cum ne schimba Dumnezeu creierul" si filmul "What the Bleep Do We Know?", ambele de o discutabila calitate stiintifica si fara nici o legatura cu medicina bazata pe dovezi, dar interesante ca ipoteze.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu