8 dec. 2010

Obiceiuri alimentare sanatoase

1. Cantarirea saptamanala. Se inregistreaza in fisele de monitorizare orice cantarire, precum si gandurile insotitoare. Persoanele cu tulburari legate de alimentatie se cantaresc de obicei mult mai des, uneori chiar de mai multe ori pe zi.
2. Tiparul meselor zilnice: 3 mese zilnice + 1-2 gustari. Este bine ca intre mese sa fie aproximativ 3 ore. Prelungirea intervalului dintre mese creste riscul alimentarii compulsive. Intre mese nu se rontaie nimic.
3. Neangajarea in alte activitati in timpul mancatului: nu calculator, nu vorbit la telefon, nu citit, nu televizor, pentru a evita mancatul "pe pilot automat". Mancatul este bine sa fie o experienta pe deplin constientizata, si nu una automata. Mesele pot fi transformate intr-o placere: gandirea lor din timp, procurarea ingredientelor necesare, prepararea, decorarea, servirea, savurarea (degustarea pe indelete).
4. Se mananca numai intr-un loc special pentru servirea mesei si se sta la masa. In nici un caz la birou, cu ochii in calculator :-) sau la masa de lucru sau in pat.
5. In timpul mesei este bine sa nu fie la indemana suplimentarea portiilor. Aceasta poate fi posibila, dar nu la indemana, adica sa necesite luarea unei decizii constiente de suplimentare. De exemplu, taiati feliile de paine pe care intentionati sa le mancati, iar restul impachetati si puneti la loc, astfel incat sa fie necesara o deplasare in caz ca luati decizia constienta de a suplimenta numarul feliilor de paine.
6. Este bine ca mancarurile-"pericol" de alimentare compulsiva sa nu fie disponibile. Daca inghetata este cea care va determina sa mancati o cutie mare o data, atunci ar fi bine sa nu aveti inghetata in casa. Nu lasati la vedere nici macar ispitele "medii" (dulciurile, pufuletii), ci tineti-le intr-un loc special rezervat lor, de exemplu, intr-un dulap din bucatarie.
7. Planuiti-va cumparaturile si urmariti lista de cumparaturi cand sunteti in magazin. Aceasta lista trebuie compusa dupa ce ati mancat si cand sunteti odihniti, in nici un caz atunci cand va este foame si/sau sunteti prea obositi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu