30 dec. 2010

Psihiatri, psihologi, psihoterapeuti

Psihiatrii sunt medici specializati in tratarea tulburarilor psihice, incluzand, printre altele, depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolara, tulburarile de alimentatie, dependentele de diverse substante. Pentru a fi psihiatri specialisti, au terminat Facultatea de Medicina (cu durata de 6 ani) si rezidentiatul in Psihiatrie (cu durata de 5 ani). Au dreptul de a prescrie atat medicamente de uz general (in virtutea absolvirii Facultatii de Medicina), cat si a celor psihotrope.

Unii psihiatri au, pe langa specializarea in psihiatrie, si formare in psihoterapie (care dureaza intre 2 si 5 ani). Acestia au posibilitatea sa aplice individualizat, de la caz la caz, psihoterapie, consiliere, sau farmacoterapie, in functie de nevoile individualizate ale clientului.

Psihologii sunt in ultimii ani in crestere ca numar in tara noastra, in cea mai mare parte datorita proliferarii facultatilor particulare (actualmente, studii cu durata de 3 ani). Unii dintre psihologi pot avea formare in psihoterapie, dar nu au dreptul de a prescrie medicamente de nici un fel, intrucat nu sunt medici. Altii pot fi specializati in psihologie organizationala sau in psihologie clinica. Psihologii care sunt specializati in psihologie clinica sunt cei care sunt angajati in spitalele de psihologie. Nu pun diagnostice si nu stabilesc tratamente, ci aplica diverse teste psihologice, la cererea medicului psihiatru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu