Actiunile noastre sunt gimnastica de intretinere a stimei de sine.
Activitatile zilnice pot fi considerate nu doar simple corvezi, ci mijloace de a creste senzatia de autocontrol si de apropiere de imaginea de sine ideala. Fiecare alegere, din fiecare moment conteaza fie pentru intarirea "muschiului" stimei de sine, fie, prin non-actiune, pentru descurajare si confirmarea propriilor temeri.
Persoanele cu o buna stima de sine isi inving temerile si actioneaza: daca actiunile proprii si le evalueaza ca "reusite", atunci aceasta le intareste suplimentar stima de sine, daca rezultatul actiunilor proprii inclina catre esec, il relativizeaza si atribuie o parte din determinism factorilor externi. Astfel isi conserva si augmenteaza stima de sine.
Totusi, nu trebuie folosite numai micile activitati, in detrimentul sarcinilor urgente sau importante. De exemplu, in preajma unui examen, studentii isi pot gasi de lucru orice alte activitati (chiar daca sunt utile sau necesare) numai pentru a evita sa se apuce de invatat.
Un alt fel de a actiona care ne creste stima de sine este de a deveni expert intr-un domeniu. Aceasta amelioreaza sentimentul de competenta profesionala si favorizeaza si recunoasterea sociala, care ofera un feedback pozitiv suplimentar.
Asadar, pentru a-ti imbunatati stima de sine este nevoie sa actionezi!
Totul incepe printr-o modificare concreta a comportamentului.
Fiecare dintre alegerile pe care le facem zi de zi (a sta, a evita, a amana sau dimpotriva, a actiona, a indrazni) este, de fapt, o alegere pe care o facem referitor la stima noastra de sine si la dispozitia noastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu