16 ian. 2011

Suntem responsabili pentru propria noastra fericire



           Fericirea nu este o pleaşcă ce ne pică de sus, ca o pară mălăiaţa. Fericirea nu “se întâmplă”, ci avem posibilitatea, într-o măsură destul de mare, de a o cultiva şi determina.
           Avem posibilitatea să ne creştem nivelul de fericire, să atingem un nivel cât mai înalt al emoţiilor pozitive. Sau avem opţiunea de a sta cu mainile încrucişate. În domeniul acesta, al fericirii, al stării noastre interne nu există teren neutru: sunt ori fericit, ori nefericit. Este exact la fel cu faptul că nu putem să nu ne gândim la nimic. Permanent, în mintea noastră rulează nişte gânduri, care determină, până la urmă, modul în care ne simţim.
            Vestea bună este că noi putem influenţa prin ceea ce gândim şi prin ceea ce facem starea noastră de fericire. Cel mai important este angajamentul intern de tipul: vreau să descopăr şi să aplic în viaţa mea ceea ce m-ar putea face mai fericit/ă. Dintr-o postare pe un blog s-ar putea să aflu nişte idei, bune de aplicat, dar un angajament intern în acest sens mă face să am un tropism faţă de obiceiurile menite să aducă fericirea. Psihologia pozitivă se referă la adoptarea unei abordări proactive pentru crearea fericirii.
            În continuare, câteva idei pentru ca fericirea să fie un musafir obişnuit:
  • Nu aştepta până vine Paştele pentru a face curat: ordonează-ţi casa şi viaţa ori de câte ori este nevoie. Scapă de lucrurile care nu îţi trebuie (fizice - hainele pe care nu le mai porţi, psihologice - regrete, ranchiună) la intervale regulate şi bucură-te de consecinţele pozitive
  • Nu amâna lucrurile care trebuie oricum făcute până la urmă. Dacă ceva trebuie făcut, fă-o! Cu cât amâni mai mult, cu atât te vei simţi mai frustrat/ă şi mai nemulţumit/ă. Dar, de îndată ce te implici şi faci ceea ce trebuie să faci, vei trăi cu siguranţă emoţii pozitive, cum ar fi fericirea, mândria, satisfacţia, sentimentul de eficienţă proprie.
  • Află care sunt punctele tale forte, talentele tale şi pune-le în valoare! Implică-te în activităţi care îţi etalează punctele tale forte şi evită să te subevaluezi pentru slăbiciunile tale.
  • Când ne facem griji, ne preocupăm excesiv pentru viitor. Când regretăm, ne fixăm prea mult pe trecut. A ne lăsa mintea să rătăceacă în oricare din aceste două direcţii ne împiedică să profităm la maxim de prezent. Este mult mai profitabil să “trăim clipa”, aici şi acum.
  • ţine un jurnal al aspectelor pozitive din viaţa ta; scrie în fiecare seară 3 – 5 lucruri bune care s-au întâmplat în acea zi, sau motive de mulţumire, de recunoştinţă. Reciteşte-l ori de câte ori simţi nevoia să îţi resetezi starea internă.
  • Învaţă să fii mulţumit/ă de tine! Încurajează-te, acordă-ţi feedback pozitiv atunci când faci orice lucru bun, atunci când ai orice realizare, chiar dacă este vorba de lucruri mici. Fii propriul tău antrenor. Acordă-ţi recompense.
  • Râzi! Râsul relaxează corpul, îmbunătăţeşte funcţionarea mentală, creşte imunitatea şi îi apropie pe oameni. Cultiva simtul umorului si invata sa faci haz de necaz, chiar si de propriile neplaceri.
  • Petrece cât mai mult timp alături de oameni optimişti. Fericirea şi optimismul sunt contagioase.
  • concentrează-te pe calităţile oamenilor. Cele mai bune relaţii sunt constituite pe recunoaşterea reciprocă a punctelor forte. Înceacă să subliniezi lucrurile bune şi succesele atunci când le observi la ceilalţi.
  • Fii altruist! Ajută-i pe cei din jur! Fă-le bine, îngrijeşte-i, iubeşte-i şi fă lucruri pozitive pentru cei din jur fără nici un motiv!
  • învaţă să răspunzi mental gândurilor negative, demolează-le cu contraargumente! Pentru orice gând negativ poţi găsi un alt gând pozitiv care să îl neutralizeze. Aceasta nu înseamnă să susţii că totul este roz, ci să găseşti partea bună chiar şi din lucrurile mai puţin bune. Resemnifica in mod pozitiv experientele neplacute - de exemplu, o imprejurare frustranta poate fi resemnificata ca o oportunitate de dezvoltare personala, de maturizare, de largire a inimii.
  • priveşte dificultăţile sau eşecurile ca fiind temporare, specifice unei anumite situaţii şi cauzate de unele motive exterioare, nu interioare.
  • profită din plin de evenimentele benefice, de realizări, interpretează-le ca fiind permanente, generale şi determinate de motive interne, de calităţile tale intrinseci. 
  • cultiva o perspectiva pozitiva si optimista: de exemplu, gaseste provocari acolo unde altii vad amenintari. Aceasta iti va creste motivatia de a actiona, de a incerca, in loc de a te retrage.
  • Fa zilnic exercitii fizice: mergi pe jos 10.000 de pasi sau fa jumatate de ora de aerobic cu ajutorul videoclipurilor pe care le poti gasi gratis pe internet. Sportul este un antidepresiv si un anxiolitic eficient si, in plus, creste si capacitatile cognitive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu