17 dec. 2011

Respiraţia abdominală (diafragmatică)


       
        Exerciţiile de respiraţie abdominală necesită exerciţiu pentru a fi bine însuşite. Se recomandă ca exerciţiile de respiraţie abdominală să fie repetate câte 5-10 minute de 2 ori pe zi.
          După ce această tehnică este învăţată corect, exersată împreună cu psihoterapeutul şi apoi pe cont propriu, zilnic, după aproximativ 3 săptămâni poate fi folosită în momentele în care creşte anxietatea şi are efect de calmare.
          Când respirăm abdominal, prin mişcarea diafragmului, este stimulat nervul vag, care eliberează acetilcolină, care anihilează efectele adrenalinei din panică sau anxietatea acută. Respiraţia abdominală are efectul unui “Xanax intern”, adică scade anxietatea.

Cum se face respiraţia abdominală?

1.     Se pune o palmă pe piept şi o palmă pe abdomen.
2.     Se inspiră lent, încet şi profund, mărind abdomenul în inspir (palma lipită de abdomen trebuie să fie împinsă inainte de mişcarea abdomenului, în timp ce palma de piept trebuie să rămână imobilă)
3.     Se face o pauză scurtă după inspir (de 3-4 secunde), apoi se expiră lent
4.     După expir se face o pauză scurtă (de 3-4 secunde), apoi se reia inspirul lent, încet şi profund, aşa cum este descris la punctul 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu