Cum iti poti da seama ca ai devenit dependent?
Setea din tine creste si cere din ce in ce mai mult.
Si mereu intervine lantul vinovatie, descurajare - hotararea de a rupe acest lant - interventia tentatiilor - recaderea in dependenta - regrete, vinovatie, descurajare...
Dependenta poate fi de alcool, de tutun, de alte droguri, de mancare, de internet, de pornografie, de jocuri de noroc... si probabil si de alte lucruri.
Interesant este faptul ca cel mai cunoscut dintre grupurile de ajutor pentru alcoolici, "Alcoolicii Anonimi" au printre cerintele lor ca subiectul sa creada intr-o forta spirituala. Ca si cum ar fi nevoie sa fie inlocuit alcoolul cu o alta entitate, careia pacientul sa i se poata inchina.
Majoritatea programelor de pe Net pentru tratarea dependentelor au o baza crestina. Presupun dedicare fata de Iisus Hristos, si infruntarea dependentei prin puterea si cu ajutorul lui Dumnezeu.
Pe de alta parte, programele de prevenire a recaderilor iau in calcul "ciclul/ spirala schimbarii", a carei cheie sta in ambivalenta fata de consum. Persoana dependenta este invatata sa faca o balanta decizionala referitoare la consum, sa analizeze avantajele si dezavantajele continuarii, respectiv renuntarii la dependenta, sa evite situatiile de risc, sa faca fata poftei de a consuma, presiunii sociale (a vechiului anturaj impreuna cu care consuma) si chiar eventualelor alunecari/ recaderi in dependenta.
Cea mai potrivita si mai eficienta abordare este cea combinata, care imbina si are la baza credinta crestina cu psihoterapia cognitiv-comporamentala (prevenirea recaderilor din dependente).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu