2 mar. 2011

Terapia comportamentala rational-emotiva, precursoare a psihoterapiei cognitiv-comportamentale

Terapia comportamentala rational-emotiva se bazeaza pe conceptul conform caruia emotiile si comportamentele rezulta din ganduri. Prin modificarea gandurilor, putem modifica modul in care ne simtim sau ne comportam.
Albert Ellis a pus bazele terapiei comportamentale rational-emotive in anii '50.
Ceea ce oamenii gandesc, presupun sau cred despre propria persoana, despre ceilalti si despre lume in general determina modul in care se simt si actioneaza.
Ceea ce credem despre o situatie ne face sa ne simtim intr-un anumit fel (tristi, veseli, increzatori, deprimati, anxiosi, furiosi). Interpretarea pe care o dam situatiei (si nu situatia in sine) determina sentimentele si modul in care actionam.
Terapia comportamentala rational-emotiva a lui Ellis este precursoarea terapiei cognitiv-comportamentale a lui Aaron T. Beck.

Terapiile cognitiv-comportamentale sunt utile pentru tratamentul depresiei, al tulburarilor anxioase, al tulburarilor de alimentatie, al adictiilor, al disfunctiilor sexuale, a tulburarilor de personalitate si pot fi un ajutor eficient si in tulburarea bipolara si chiar schizofrenie, insa in aceste ultime 2 cazuri este necesara si administrarea medicatiei de fond, in paralel cu psihoterapia.
Exista si terapie de cuplu sau de familie de orientare cognitiv-comportamentala, precum si abordari specifice pentru persoanele care sufera de durere cronica, de cancer sau de alte probleme cronice de sanatate, dizabilitati fizice sau mentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu